Mahalnya Kita

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum.


Sepanjang hidup berbelas tahun atas planet bumi ni, aku baru sedar something. Aku baru perasan rupanya nak jadi muslimah yang mukminah tu mahal kosnya ya?
Tsk. Siannya minah ni baru tahu. Facepalm.





Tak tahu la pulak, dulu aku tak pernah kaji. Tapi hari tu baru experience benda ni. Satu hari tu, aku pegi satu kedai busana muslimah ni nak cari tudung and sebab aku yakin kat situ ja jual tudung bidang selain 45. Paham? Haiih. Bidang labuh la. 50, 55, 60. Tahu?

Haa. Yang tulah. Erk.



Niat memang masuk u first sem degree ni nak pakai tudung labuh sikit. Plan asal tu nak hijrah ke bidang 50.



Ok, tahu tak, sekali aku tengok harga dia sangat la aku tak expect! Lagi pun aku tak pernah survey harga harga tudung sebab aku ingat sama ja, or paling kurang pon harga bertambah sikit la ikut labuh tudung. Kan kan kan? aku agak camtu la. 


Nampak sangat diriku innocent -,-



Pastu, nak jadikan cter, aku tengok harga dia letak atas tu, bidang 50 RM25, bidang 60 pulak RM29. Aku genapkan harga tu haha. But seriously, i was like, terkejut beruk kau. Aku tak expect, paham. Tapi mujur iman ni kuat kan, aku amik la jugak dua. Ya, aku beli dua ja. Tapi based on advise akak tu aku amik bidang 60. Ah, kenapa perlu ragu untuk berubah ke arah positif betul tak? Hehe. Pastu aku beli baju muslimah satu. Ada satu rasa bahagia dan tenang time tu. Kalau takda malu, rasanya macam nak melonjak riang kat situ gak. Haha.


Hakikatnya, perubahan itu memerlukan kos yang mahal. Sanggup ka nak buang jeans, dress berjenama semua pastu nak beli baju baru, in precise baju baju muslimah? Macam membazir tak? Ehh? Rasa membazir ka? Sayang? Haa. Nampak! Tulah namanya pengorbanan. Sembang nakkan redha Allah *wink wink.


Dulu dulu, baju t shirt tangan pendek aku beli RM10 ja. Ya dulu saya suka baju tangan pendek, tangan saya bogel. Plus, aku cam minah rock ja, sempoi la kunun kunun kan. sebab tu aku banyak koleksi jersi. Aku rasa cool. hoho. Lepas tu, bila aku dah masuk u, aku malu nak pakai tangan pendek dah so aku match ngan cardigan 10 hegget gak. Tudung? Cam biasa arh, tudung sarung yg macam indon dok pakai tuh kan harga dia RM10 gak. Jangan tanya kenapa aku begitu gemar angka 10 hahaa. And, kalau tak pon tudung bawal yg kita selalu pakai tu pon harga RM5 ja kan? Nampak pasaipa ceq terkejut tdg bidang 60 lebih mahal menjangkaui ekspektasi? 


Tapi kemudian, muhasabah balik. Aku nak jadi wanita yg mahal di mata DIA. Cover semua sebab saya berduit [mampu maksud aku], bukan setakat membalut badan ja. Ok sentap? Setakat 30 ringgit takkan nak berkira sangat berbanding nikmat yg Allah bagi untuk kita mengalami perasaan tu. Kan? Alhamdulillah. Dalam banyak banyak orang Allah pilih kita. Sweetnya =)


Kbai.



oh mirah, ni gambar yg kau nak. i took a few sbb tak tau kau nak prefer yg mana  but i chose the second one hee. ikut kau la =)











aku bukan camwhore so aku xreti nak posing posing bagai. hua!!! nampak tak aku cuba menyembunyikan keawkwardan di situ? hahaha sekian.


1 comment:

  1. Wehhh kau betul betul ambik gambar muka kau dengan majalah? Really? Aku tak buat mcm tu aku ambik gambar majalah jer. Aku pemalu, haha. Aku rasa si mirah ni suurh semua orang buat macam tu ke apa.

    ReplyDelete

Any better idea? Do share please